Kiseline (limunska, vinska)

Limunska kiselina, C6H8O7, trobazična je organska kiselina, prisutna u mnogim vrstama voća (u limunovom soku 5–6%). Bijela je kristalna tvar kisela okusa, lako topljiva u vodi. Industrijski se dobiva iz limuna (u južnoj Italiji i Kaliforniji) ili iz šećera fermentacijom pomoću plijesni Aspergillus niger. Upotrebljava se u proizvodnji bezalkoholnih napitaka i u medicini. Njezine soli su citrati. Normalan je sastojak ljudske krvi i urina (mokraće). Koristi se u proizvodnji pjenušavih tableta i vitaminskih napitaka (npr. sastojak je Cedevite), voćnih sokova, smrznutog voća itd... Uzorci krvi i tkiva čuvaju se u rastvorima limunske kiseline.

Vinska kiselina je bijela, kristalna organska kiselina koja se prirodno javlja u mnogim biljkama, posebice grožđu, te je jedna od glavnih kiselina koje se nalaze u vinu. Dodaje se u hranu radi postizanja kiselog okusa, a koristi se i kao antioksidans. Soli vinske kiseline su poznate kao tartarati.

Tko je online

Imamo 150 gostiju i nema članova online