Kiseline (solna, sumporna, limunska, vinska i fosforna)

Klorovodična kiselina, HCl, Sumporna kiselina, H2SO4, Fosforna kiselina, H3P04, Limunska kiselina, C6H8O7, Vinska kiselina

Klorovodična kiselina - HCl (solna kiselina) je vodena otopina klorovodika. Vrlo je jaka kiselina, glavni sastojak želučane kiseline u želucu, jedan od temeljnih reagensa u laboratoriju i jedna od osnova kemijske industrije.

Sumporna kiselina (H2SO4, po IUPACu - dihidrogensulfat) bezbojna je uljasta otopina i jedan od najvažnijih proizvoda kemijske industrije. To je snažna, neorganska  kiselina sa oksidirajućim i dehidratacijskim djelovanjem. Upotrebljava se najviše za umjetna gnojiva (50%), u hemijskoj industriji (20%), za boje (5%), u proizvodnji željeza i čelika (3%), u petrokemijskoj industriji (2%) i ostalim industrijama kao što su tekstilna, kožarska i prehrambena (koja troši oko 15% proizvodnje). Kao dodatak namirnicama nosi broj E513. Sumporna kiselina daje soli, sulfate i hidrogensulfate.

Fosforna kiselina (H3P04) proziran je kristal bez boje i mirisa. Dobiva se reakcijom P4O10 s vodom. Jako je higroskopan i s vodom se miješa u svim omjerima. Na tržište dolazi kao sirupasta otopina koncentracije 85-90%. Vodena otopina fosforne kiseline djeluje kao triprotonska kiselina i zbog toga može dati tri tipa soli: dihidrogenfosfate (H2PO4), hidrogenfosfate (HPO4) i fosfate (PO4). Upotrebljava se: za obradu metalnih površina i u rafinaciji nafte, a kemijski čista fosforna kiselina koristi se za zakiseljavanje bezalkoholnih pića. Njezine soli se najviše upotrebljavaju za proizvodnju umjetnih gnojiva.

Limunska kiselina, C6H8O7, trobazična je organska kiselina, prisutna u mnogim vrstama voća (u limunovom soku 5–6%). Bijela je kristalna tvar kisela okusa, lako topljiva u vodi. Industrijski se dobiva iz limuna (u južnoj Italiji i Kaliforniji) ili iz šećera fermentacijom pomoću plijesni Aspergillus niger. Upotrebljava se u proizvodnji bezalkoholnih napitaka i u medicini. Njezine soli su citrati. Normalan je sastojak ljudske krvi i urina (mokraće). Koristi se u proizvodnji pjenušavih tableta i vitaminskih napitaka (npr. sastojak je Cedevite), voćnih sokova, smrznutog voća itd... Uzorci krvi i tkiva čuvaju se u rastvorima limunske kiseline.

Vinska kiselina je bijela, kristalna organska kiselina koja se prirodno javlja u mnogim biljkama, posebice grožđu, te je jedna od glavnih kiselina koje se nalaze u vinu. Dodaje se u hranu radi postizanja kiselog okusa, a koristi se i kao antioksidans. Soli vinske kiseline su poznate kao tartarati.

Tko je online

Imamo 25 gostiju i nema članova online