White špirit

White Špirit

White Špirit, je čisto izveden parafin, prozirna tekućina koja se rutinski koristi kao organsko otapalo u slikarstvu i dekoriranju.

Godine 1924, kemijska čistionica WJ Stoddard je radila s Lloyd E. Jacksonom s istraživačkog instituta Mellonom, kako bi razvila manje hlapljivo otapalo za suho čišćenje, kao alternativa za naftna otapala. Kemijske čistionice počele su ga koristiti 1928. i to je postalo dominantno otapalo za suho čišćenje u SAD-u od kasnih 1920-ih do kasnih 1950-ih.

White špirit se koristi kao ekstrakcija otapalu, kao otapalo za čišćenje, za odmašćivanje i kao otapalo u aerosolima, boji, drvima, premazima, lakovima. U zapadnoj Europi oko 60% ukupne potrošnje White špirit se koristi u bojama i lakovima. White špirit je najčešće korišteno otapalo u industriji boja. U domaćinstvima, White špirit se obično koristi za čišćenje boje nakon uređenja. Njegova svojstva omogućuju razrjeđivanje boje, pravilno čišćenje četkica (sprečava otvrdnjavanje od boje i uništenje četke) i stoga im omogućava da se ponovno koriste.

Tko je online

Imamo 75 gostiju i nema članova online